top of page
Zoeken

XX MSO Oware-toernooi

Het drama dat zich afspeelde in het XX MSO Oware-toernooi maakte het net zo spannend en succesvol als het toernooi van vorig jaar. Het werd gehouden op zaterdag 21 augustus 2021 vanaf 14:30 GMT, als onderdeel van de XV-selectie van mind-sporttoernooien, de 2e die online wordt gehost op het playok-platform. In tegenstelling tot vorig jaar werd dit toernooi gespeeld over een Zwitsers systeem van 9 ronden dat 2,5 uur duurde. Het was een echte test van mentale behendigheid en uithoudingsvermogen.

Van de 100 geregistreerde spelers hebben 68 spelers uit 26 landen (Afrika 5, Aisa 6, Europa 12 en Amerika 2) het inschrijvingsproces doorlopen om mee te dingen naar de toernooititel. Opnieuw werden nieuwe spelers of spelers die niet bekend waren met het spelen van toernooien op het playok-platform het slachtoffer van het niet op tijd zijn in de toernooiarena om te worden gekoppeld. Minstens 7 spelers hielden vol en haalden het uiteindelijk als waarnemers uit landen die geen vertegenwoordiging hadden: Ghana, Togo en Oekraïne.

Het aanmelden begon 15 minuten voor de starttijd en de spelers die het moeilijk hadden, zochten verwoed hulp bij het aanmelden. Sommige spelers hadden door tijdsverschil de timing verkeerd en kwamen pas een uur later als waarnemer binnen. Sommigen zagen de Ashanti-speelkamer aan voor de toernooiarena. Het was zo jammer dat ze volgend jaar weer meedoen aan de volgende editie.

Commentaar op de livestream werd verzorgd door Seth Bonti-Asamoah & Glenda Trew van de Oware Society en toernooimanagers voor dit MSO-toernooi. Voordat het toernooi begon, hadden we op basis van de spelersranglijst op playok en speelniveau voorspeld dat Johnson Adeoye uit Nigeria zou winnen (Goud), met Seun Aiyedun als tweede (zilver) en Amidou Fousseni uit Benin als tweede nummer twee (brons). ). Hoe fout we waren, maar niet ver weg.

De paringen voor de eerste ronde waren zoals gewoonlijk een willekeurige aangelegenheid aangezien het begin van het toernooi. Er waren geen verrassende combinaties. Het mooie van deze online kampioenschappen & toernooien is dat lager gerangschikte spelers een kans hebben om gekoppeld te worden aan hoger gerangschikte (grootmeester & Master) spelers. De verrassende combinatie in de eerste ronde was waarschijnlijk tussen Harrison Kyagaba uit Oeganda en Akash Shah (MSO Oware bronzen medaillewinnaar uit 2018).

Dit toernooi, zo bleek, was vol drama en ontsteltenis. Dit ging niet goed voor een paar spelers, te beginnen met een grootmeester: Robert Mensah uit Ghana die niet op tijd in de toernooiarena kon komen, maar dat uiteindelijk als waarnemer deed. Aan grootmeester Aiyedun Seun die ontbreekt en zijn wedstrijd in de derde ronde verliest omdat hij de arena van het toernooi naar de Ashanti-kamer heeft verlaten, omdat hij dat aanzag voor de toernooikamer. Hij verloor ook zijn wedstrijd in de 6e ronde van de uiteindelijke winnaar Amidou Fousseni van Benin, zonder ook maar een enkele zet te doen en de tijd opraken, omdat hij in de war was over wat te doen. Aiyedun Seun verloste zich echter door te tekenen met zijn landgenoot, de 2e geplaatste Johnson Adeoye van Nigeria.

De tegenslagen eindigden daar niet, Johnson Adeoye leed op tijd een nederlaag door toedoen van Harrison Kyagaba uit Oeganda, de tweede keer dat hij deze prestatie deed, de eerste in een vriendschappelijke wedstrijd in de Ashanti-kamer diezelfde week. In de voorlaatste ronde werd de kampioen Amidou Fousseni in een aangrijpende partij verslagen door de favoriet Johnson Adeoye.

De kampioen en tweedeprijswinnaar van vorig jaar, Yernur Mereshev en Serik Aktayev, beiden uit Kazachstan, probeerden hoe dan ook, en ze vochten zeker en konden de prestaties van het voorgaande jaar niet herhalen. Serik Aktayev deed het beter, werd derde en won de bronzen medaille. De kampioen van vorig jaar Yernur Mereshev kwam op de 7e plaats.

De vrouwelijke spelers deden het goed met in totaal 16 spelers. De best gerangschikte speler Aiturgan Mastabek uit Kirgizië eindigde net buiten de medailleposities op de 4e plaats. Hana Kotinova uit Tsjechië deed het goed om 17e te worden terwijl ze tegelijkertijd deelnam aan een ander MSO-toernooi.

Ook de junioren waren trots op zichzelf. Daniel Cifuentes uit Colombia, de Junior XX MSO Oware-kampioen (gouden medaillewinnaar) werd 18e algemeen. De runner-up in de Junior categorie (zilveren medaillewinnaar) Dalton Kukeera uit Oeganda werd 19e in het algemeen klassement. De tweede runner-up (bronzen medaillewinnaar Yujin Kwak uit Zuid-Korea werd 20e algemeen.

In de middelste rangen waren er geen verrassingen. Akash Shah (aks18) De bronzen medaillewinnaar van 2018 van het VK had een smerige eerste drie rondes. Verliezen van Sahoudatou Tegnami van Benin en tekenen met abdu256. De lagere rangen werden gedomineerd door lichtblauwe en groene gerangschikte spelers, die geen vaste gasten zijn in de Ashanti-kamer. Velen zijn kampioensspelers, sommigen van de editie van vorig jaar. Het was een welkome site om ze terug te zien komen om deel te nemen aan de editie van dit jaar.

Dit was een boeiende wedstrijd om getuige van te zijn. De ups en downs en ongelukken hebben er allemaal toe bijgedragen dat het een spannend toernooi werd om te aanschouwen. Veel spelers waren mentaal gehavend en gekneusd, maar beter voor de leerervaring. De deelnemers moeten worden geprezen voor de mentale behendigheid en het uithoudingsvermogen die ze tijdens de ongeveer tweeënhalf uur hebben getoond e toernooi duurde.